Over Boccia

Boccia is een Paralympische sport en lijkt qua spelvorm op jeu de boules. Het is een indoor balspel dat gespeeld wordt op een veld van 12,5 bij 6 meter. Je speelt het spel met 6 rode ballen, 6 blauwe ballen en de doelbal 'de jack': dit is een witte bal. Eerst wordt de witte bal in het speelveld gerold of gegooid. Hierna moeten de spelers hun eigen blauwe of rode ballen op tactische wijze in het speelveld werpen of rollen. De speler die - nadat alle ballen zijn gegooid - met één van zijn ballen het dichtst bij de witte bal ligt, heeft gewonnen.

Boccia is ontstaan in het oude Griekenland. Met grote stenen werd gegooid op een doelsteen in het speelveld. In de 16e eeuw heeft boccia in Italië een verdere ontwikkeling doorgemaakt richting de sport zoals we die nu kennen.

Boccia - zoals het nu wordt gespeeld - is oorspronkelijk ontworpen voor mensen met cerebrale parese, maar laat ook andere sporters toe die vergelijkbare motorische beperkingen ondervinden.

Boccia wordt zowel recreatief als in teamverband gespeeld. Internationaal valt de sport onder BISFed - de koepelorganisatie voor sporters met cerebrale parese.