Wat is Boccia?


Boccia [Botsja] is een Paralympische miksport verwant aan pétanque en bowls. Het wordt  gespeeld met zachte ballen en met name beoefend door mensen met een zware motorische beperking. Doel van het spel is om je eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de Jack) te plaatsen dan de tegenstander.
 


De spelregels van boccia zijn eenvoudig, maar het is een sport die fysiek uitdaagt en waarin een “tactisch schaakbrein” onmisbaar is! Je mag de bal met je handen of voeten spelen, of als dit niet lukt met behulp van een goot. Hierbij mag je dan geholpen worden door een assistent die met de rug naar het speelveld zit (zie foto 2). 

Boccia staat sinds 1984 op het Paralympisch programma en in 2016 kwalificeerde het Nederlands Bocciateam zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Paralympische Spelen. In Rio de Janeiro veroverde Daniel Perez direct een individuele zilveren medaille!


Spelregels in het kort
De toss bepaald met welke kleur elke partij speelt, wie er begint en vanuit welk(e) vak(ken). Rood mag het eerste 'End' van de wedstrijd openen en werpt, schopt of rolt de witte bal (de "Jack") het veld in. Dezelfde speler plaatst vervolgens zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de Jack. Nu is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de Jack vandaan ligt. Deze partij blijft net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een compleet 'End', waarna de score kan worden opgenomen.


In een individuele wedstrijd worden 4 ‘Ends’ gespeeld, waarbij de spelers afwisselend een End starten. Alle gescoorde punten worden bij elkaar opgeteld en levert op die manier een winnaar op. Mocht de stand gelijk zijn na afloop van het 4e end, dat wordt de wedstrijd beslist in een ‘tiebreak’. De tiebreak start met de Jack op het kruis midden in het veld.

Naast individuele wedstrijden is het mogelijk om pair- en teamwedstrijden te spelen. 

Voor een uitgebreide uitleg over de spelregels kijk hier.

Download hier het Boccia trainingsboekje